Koupit nebo pěstovat?

23.04.2018
Koupit nebo pěstovat?

Kvalita potravin v České republice. V poslední době opakované téma médií. Vídám a slýchám informace ohledně srovnání kvality potravin v různých zemích často a již poměrně po dlouhou dobu.  Mění se ale nějak nastalá situace?  A co další, mnohokrát omílané téma - obsah pesticidů v půdách a tím pádem i v potravinách? Cítím potřebu se tak trochu vypovídat.

Nevím, jak vy, ale na mě působí reportáže a články, týkající se špatné kvality potravin jako něco, o čem se často píše a hodně čte, ale bez většího náznaku vyřešení situace. Vděčné novinářské téma. Reakce, které slýchám, bývají časté, ale spíš v tom smyslu, že by s tím měl stát konečně něco udělat. Tedy naši zákonodárci. A tak si mnozí z nás zas a znova zanadávají na ty „hořejší“, jak mohou dopustit, že naše legislativa, potažmo legislativa EU, umožňuje prodávat stejný výrobek v různé kvalitě, podle toho, do které země bude potravina směřovat. Mám pocit, že si málokdo položí jinou otázku. Jak já konkrétně mohu ovlivnit to, jaké zboží najdu na pultech obchodů? A mohu vůbec něco ovlivnit?

Ano, na jednu stranu mi vadí principy potravinářského lobismu a extrémní používání náhražek a různých chemických přísad v potravinách, ale na stranu druhou mě přece nikdo nenutí si tyto věci kupovat. To je první dobrá zpráva. Druhá je ta, že mám pořád možnost, vybrat si zdravé a poctivé suroviny. Stojí to sice trochu více snahy, ale důležité je, že to jde. A pak je tu ještě třetí dobrá zpráva. Mám možnost si, alespoň některé z potravin, vypěstovat sám. Dnes už i bez zahrady. Můžeme přeci pěstovat na terasách a balkónech v květináčích a různých pěstebních nádobách. Není to zase tak složité. Obávám se ale, že problém nespočívá v tom, kde a jak pěstovat. Ale spíše v tom, jestli jsme vůbec ochotni věnovat trochu svého času, alespoň částečnému samozásobitelství. Chceme zdravé, chutné a poctivé potraviny, nejlépe s dovozem až pod nos a za nejlepší cenu. Ať se snaží pánové zemědělci. Ale takto to zkrátka nefunguje, jak vidno.

Přiznám se, i já mám někdy tendence k lenivosti. Na druhou stranu, když vidím výsledky mé snahy a zajdu si ráno ven, utrhnout si čerstvou pažitku do míchaných vajec a sladká rajčátka na přikousnutí, to je zkrátka nádhera. Pojídat plody z vlastní „zahrádky“ je zkrátka gurmánský zážitek. Zažíváte to také? Nebo jste to nikdy neměli možnost zažít? A chtěli byste? Tak to vám moc fandím a říkám, jděte do toho! Zkuste to třeba s Berdíkem. Skvělým pomocníkem domácího pěstování zeleniny a bylinek. Pak teprve poznáte ten pravý rozdíl v chuti a kvalitě potravin. Ne rozdíl mezi prodávanou zeleninou v Německu a Česku, ale mezi domácí a tou kupovanou.

A proč právě s Berdíkem? Nejen, že si na malém prostoru (terase, balkónu, zimní zahradě, předzahrádce) vypěstujete spoustu zeleniny a bylinek. Ale ještě budete mít možnost kompostovat svůj bioodpad z kuchyně v kompostéru, který je součástí tohoto důmyslného, vertikálního multi-květináče. Příprava a osazení je rychlá a jednoduchá činnost, kterou zvládne opravdu každý. Pak jen zaléváte a radujete se z úrody.  Je to opravdu hračka. Já sám v něm také pěstuji. Berdík mě prostě uchvátil, a proto se pěstování v něm dále a s radostí věnuji. Berdík se setkává s velmi pozitivními ohlasy a věřím, že zanedlouho již bude ozdobou mnoha domácností.

                                                                                                                                                                      

S úctou ke všemu a všem,

Tomáš Brak

Facebook